Slovenska demokratska stranka: Spodbujali bomo kulturo, ki izhaja iz slovenskega izročila

 

Naj spomnimo, da je Strokovni svet Slovenske demokratske stranke že 15. marca 2014 predstavil alternativni vladni program za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta. Program je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/news/13672.

Na novinarski konferenci, ki je potekala 13. junija 2014, je predsednik SDS Janez Janša predstavil posebne poudarke programa SDS. Omenjena predstavitev je dosegljiva na povezavi: http://www.sds.si/news/14173.

Takrat so predsedniki odborov Strokovnega sveta SDS predstavili tudi konkreten program za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta, kar je dosegljivo na: http://www.sds.si/news/14174.

Predsednica odbora za kulturo  pri Strokovnem svetu SDS Alenka Jeraj je takrat poudarila, da Slovenija potrebuje pošteno poročanje in uravnotežen medijski prostor. Po njeni oceni zaupanje v medije upad in smo ena redih držav, ki nima desnega medija. »Medijsko poročanje je neobjektivno, velikokrat tudi navijaško,« je dejala Jerajeva.  Obenem je ocenila, da je pravica do objektivne informacije osnova za demokracijo, zato se bomo trudili, da dobimo uravnotežen medijski prostor. »V ta namen bomo posodobili medijsko zakonodajo in spodbujali raziskovalno novinarstvo,« je dejala Jerajeva.  Izpostavila je tudi, da bomo modernizirali javni zavod RTV Slovenija. »Po analizah uravnoteženosti poročanja, gledanosti, učinkovitosti zaposlenih, tudi zadovoljstva gledalcev, bomo spremenili zakon o javni RTV,« je bila jasna predsednica odbora za kulturo.

Poudarila je še, da bomo spodbujali  kulturo, ki izhaja iz slovenskega izročila in temelji na domoljubju, identiteti, velikih zgodovinskih osebnostih in dogodkih iz slovenske zgodovine, s posebnim poudarkom na dediščini arhitekta Jožeta Plečnika, pa tudi drugih velikih Slovenk in Slovencev. »Spodbujali bomo ustvarjalnost skupin in posameznikov in zagotovili več slovenske glasbe. Danes je kvota za predvajanje slovenske glasbe 30% na dan, vendar po izkušnjah, se večina slovenske glasbe, skoraj 90% vrti v nočnih in manj poslušanih terminih, zato bomo kvoto dvignili na 51% na uro,« je o skrbi za slovensko glasbo dejala Jerajeva. Izpostavila je še, da bomo zagotavljali dosledno izplačevanje avtorskih honorarjev.

»Prav tako bomo naredili vse potrebno za prenovo spomenikov, vključno s skrbjo za njihovo vzdrževanje in promocijo,« je o programu na področju kulture povedala predsednica odbora Jerajeva.

 

Program s področja kulture je pripravljajo več strokovnjakov, ki delujejo v okviru odbora za kulturo pri Strokovnem svetu SDS.

 

 

comments powered by Disqus