Nacionalni svet za kulturo

1. redna seja v novi sestavi, 17. 11. 2014

Vabimo vas, da se udeležite 1. seje nove sestave Nacionalnega sveta za kulturo, ki bo
v ponedeljek 17. novembra 2014 ob 11. uri v prostorih Centra urbane kulture Kino Šiška (mala dvorana Komuna), Trg prekomorskih brigad 3, 1000 Ljubljana.


Predlog dnevnega reda:

1. projekcija kratkega igranega filma Prespana pomlad (19' 39''), režija Dominik Mencej,

2. potrditev Poslovnika Nacionalnega sveta za kulturo ter Programa dela in finančnega načrta Nacionalnega sveta za kulturo za leto 2015,

3. pogovor z gosti: kako govorimo, ko govorimo o kulturi?

Prva seja NSK bo imela filmsko uverturo. Skupaj si bomo pogledali kratki film Prespana pomlad režiserja Dominika Menceja, zmagovalca letošnjega Festivala slovenskega filma v Portorožu. Slovenski politični žargon že dve desetletji premleva o pomladi. V prvih letih te pomladi sta kultura in država hodili z roko v roki. Na tem spomladanskem sprehodu pa sta se roki počasi ohladili. Še več, kultura in država sta se druga drugi odtujili do te mere, da se danes ne znata več pogovarjati. Zato se je Nacionalni svet za kulturo v novi sestavi odločil, da se s svojimi gosti na prvi seji pogovori prav o tem: kako govorimo, ko govorimo o kulturi. Koliko zares verjamemo v nacionalno bistvo kulture? Ali izguba politične avantgardnosti iz časov, ko so pisatelji pisali ustavo, frustrira slovensko kulturno elito? Bo nacionalna označenost oziroma utemeljenost kulture v času transnacionalnih ustvarjalnih povezav, svetovnega spleta in globalizacije sploh še ustvarjalno stimulativna? Bo slovenska država zaradi svoje varčevalne nanizanke in duhovne ignorance postopoma blagoslovila nadomeščanje slovenske kulture z evropsko ali kar globalno? Z nami bodo gostje: Ivo Svetina, Uršula Cetinski, Janez Janša, Simon Kardum, Vuk Ćosić in drugi. Ne napovedujemo odgovorov, samo sproščeno in odkrito debato v sodelovanju Nacionalnega sveta za kulturo in Centra urbane kulture Kino Šiška.


4. razno.
 

 

Objavljen zapisnik seje: 1. redna seja, 17. 11. 2014

Mediji o nas

Arhiv objav